Op de bovenstaande link is mijn recensie te lezen over het debuutalbum ‘First Mind’ van de Britse singer/songwriter Nick Mulvey bij Maxazine.


Drie jaar na haar vorige album ‘Here Comes The Night’ is het nieuwe album ‘The Silent Song’ van Marike Jager verschenen. Op de bovenstaande link is mijn recensie over het album te lezen bij Maxazine.

Nieuw album: Noah Gundersen - Ledges

Simpel even een nieuw album wat ik op deze manier even onder de aandacht wil brengen: het niet album ‘Ledges’ van de uit Seattle afkomstige singer-songwriter Noah Gundersen. Tussen 2008 t/m 2011 was hij de frontman van de band The Courage. Daarna bracht hij al 3 solo EP’s uit. En nu is er dan hiermee eindelijk een debuutalbum van hem verschenen.

(Bron: Spotify)

George Ezra - Cassy O’

De 20 jarige Britse singer/songwriter George Ezra was één van de kanshebbers op de prestigieuze Sound of 2014 lijst van de BBC. Hij had al de EP ‘Did You Hear The Rain' uit. Maar er is nu nog een nieuw nummer van hem verschenen dat niet op die EP staat: 'Cassy O”.

Joan As Police Woman - The Classic

Joan Wasser, aka Joan As Police Woman, brengt op 10 maart weer een nieuw album uit: ‘The Classic’. De gelijknamige titeltrack is de eerste single daarvan. Een a capella opgenomen nummer dat heel erg soulvol klinkt. Het is een fijn visitekaartje voor het aankomende album.

Joshua James - We Saw The Light

De uit Nebreska afkomstige Joshua James heeft inmiddels als vijf albums uitgebracht sinds 2006. Allemaal voornamelijk in de stijl van folk. Hij heeft in de afgelopen jaren ook tijdens Amerikaanse tournees het voorprogramma mogen verzorgen van onder andere John Mayer, Ani DiFranco en David Gray. Afgelopen jaar bracht hij een album uit onder de vrolijke titel ‘Well, Then, I’ll Go to Hell’ (hier te beluisteren op Spotify). En daarnaast bracht hij de EP ‘Beware!’ uit. Waarop het bovenstaande nummer ‘We Saw The Light’ staat wat wel even onder de aandacht mag worden gebracht.

Noah Gundersen - Ledges

Vanaf 2008 t/m 2011 was hij de frontman van de band The Courage. Noah Gundersen bracht solo ondertussen al 3 EP’s uit. Maar op 11 februari zal het solo debuutalbum van deze singer-songwriter uit Seattle verschenen. De titel van het album is ‘Ledges’ en de titelsong is de eerste single daarvan. En die is zeer de moeite waard. Denk aan Ryan Adams, Damien Rice en David Gray. Want daar is Noah Gundersen mee te vergelijken.

Gambles - So I Cry Out

En dan ontdek je in de laatste maand van het jaar nog een debuutalbum van een nieuwe singer/songwriter dat zeer de moeite waard is. Gambles is het pseudoniem waaronder de New Yorkse zanger en songwriter Matthew Daniel Siskin schuil gaat. Afgelopen najaar bracht hij zijn debuutalbum ‘Trust’ uit (hier te vinden op Spotify). Een folk album in de stijl van de jonge Bob Dylan, Nick Drake en Elliott Smith. Een aanrader voor ieder liefhebber van folk of singer/songwriters.

Luke Sital-Singh - Nothing Stays the Same

Deze week werden de kanshebbers bekendgemaakt voor de BBC Sound of 2014 lijst. Een lijst waarbij eerder is gebleken dat de BBC het niet bij het verkeerde eind had. Eerdere winnaars van de ‘Sound of…’ lijsten waren onder andere Adele, Keane, Michael Kiwanuka en vorig jaar Haim. Dit jaar bevat de longlist voornamelijk dancegerelateerde artiesten, één rockband in de vorm van Royal Blood, en een aantal singer-songwriters. Eén daarvan is de 25 jarige Luke Sital-Singh. Een Britse singer/songwriter in de lijn van Bon Iver, Ben Howard en Damien Rice.

Hij heeft drie EP’s uitgebracht, waarvan derde EP, ‘Tornado’, onlangs is verschenen. Eén van de nummers daarop is het schitterende nummer ‘Nothing Stays The Same’.

Diane Birch - All The Love You Got

Drie jaar geleden verscheen het debuutalbum ‘Bible Belt’ van de Amerikaanse singer-songwriter Diane Birch. Met daarop onder andere de single ‘Nothin’ But A Miracle’. Afgelopen maand verscheen eindelijk een opvolger daarvan met het nieuwe album ‘Speak A Little Louder’. Waarvan de soulachtige track ‘All The Love You Got’ de eerste single is.


Vanaf nu ga ik ook schrijven voor de website Maxazine. Mijn eerste recensie voor die website gaat over het debuutalbum ‘A New History’ van The T.S. Eliot Appreciation Society. Het pseudoniem waar de Utrechtse singer-songwriter Tom Gerritsen achter schuil gaat. Op de bovenstaande link is deze recensie te vinden.

Classic: Elliott Smith - Waltz #2

Vandaag is het 10 jaar geleden dat de Amerikaanse singer-songwriter Elliott Smith overleed. Naar vermoed wordt dat het zelfmoord was. Al is dat nog steeds niet helemaal duidelijk. Een interessant artikel daarover is het artikel van schrijver en nrc.nl-redacteur Peter Zantingh.

Van Elliott Smith staat veel beeldmateriaal op YouTube wat bijzonder is, of juist wrang. Zoals een amateurvideo van een concert dat hij nog op 3 mei 2003 deed in Austin, Texas. Waarvan bekend is dat die tournee al niet soepel verliep. En zijn optreden tijdens de uitreiking van de Oscars. Waarvoor hij genomineerd was voor zijn bijdrage aan de film ‘Good Will Hunting’, maar verloor van Celine Dion (je wilt het liever niet geloven).

Eén van de meest bijzondere fragmenten van Elliott Smith is zijn optreden voor de 2 Meter Sessies uit 1998. Naar aanleiding van de versie die hij daar speelde van ‘Waltz #2’ is veel gespeculeerd op verschillende forums. Omdat hij het nummer vrij abrupt afbreekt. Omdat hij het naar eigen zeggen het nummer zat is, want hij heeft het dan al tig keer moeten spelen. Maar die sessie bevatten meer dan dit. Zoals een schitterende versie van ‘Miss Misery’.

Het blijft een triest verhaal hoe het met hem is verlopen. Maar hij heeft zoveel mooie liedjes achter gelaten.

Laura Veirs - Sun Song

Op 20 augustus verschijnt het nieuwe album ‘Warp and Weft’ van de Amerikaanse singer songwriter Laure Viers. De eerste single daarvan is zeer de moeite waard. Het schitterende folknummer ‘Sun Song’ is het eerste voorproefje van het album.

Thomas Dybdahl - But We Did

Op 16 september verschijnt er een nieuw album van de Noorse singer/songwriter Thomas Dybdahl getiteld ‘What’s Left Is Forever’. Vandaag verscheen hiervan de nieuwe single ‘But We Did’ met de bijbehorende videoclip. En voor dat nummer is er eigenlijk maar één woord: wonderschoon!

Jake Bugg - Country Song

Het kampvuur nummer van Jake Bugg. Eén van de gevoeligere nummers van zijn debuutalbum die onlangs is voorzien van een zwart-wit video.