Bruce Springsteen - Dream Baby Dream

Op zijn eigen website heeft Bruce Springsteen een boodschap geschreven om alle fans die de optredens van de Wrecking Ball tour in de afgelopen anderhalf jaar hebben gezocht te bedanken. En daarnaast heeft hij een video geplaatst die wederom weer gemaakt is door regisseur Thom Zimny (onder andere de regisseur van de documentaire ‘The Promise: The Making of Darkness On The Edge Of Town’ uit 2010). Waarin beelden van de Wrecking Ball tournee voorbij komen. Ook een aantal beelden van het optreden op Pinkpop vorig jaar (inclusief Seasick Steve op 3:36 die tijdens het optreden van The Boss voor het podium zat). De video wordt begeleidt door een nieuwe versie die Bruce heeft opgenomen van ‘Dream Baby Dream’. Een cover van de band Suicide.

'So, until we meet again, stay hard… and we'll see you up the road' schrijft Bruce als laatste zin in zijn boodschap. Daar kijken we al naar uit.

Bruce Springsteen & The E Street Band - Rock in Rio 2013 

Gisteren is Bruce Springsteen 64 jaar geworden. Twee dagen eerder sloot hij de twee jaar durende ‘Wrecking Ball’ tournee met zijn E Street Band af op het Rock In Rio festival in Rio de Janeiro. Het optreden was volledig live te volgen via een stream, en daardoor in de video hierboven in z’n geheel te zien op YouTube.

Tijdens het optreden van iets minder dan 3 uur speelden ze onder andere midden in de set het album ‘Born In The USA’ integraal (zoals ze in Nijmegen op 22 juni dit jaar ‘Darkness On The Edge Of Town’ integraal speelden).

En tot slot van het optreden speelde Bruce een mooie akoestische versie van ‘This Hard Land’. Waarmee er een einde kwam aan van zijn langste en succesvolste tournees uit zijn carrière. Hoewel er in februari volgend jaar weer een nieuwe tournee volgt van The Boss & The E Street Band door Nieuw-Zeeland en Australië.

Bruce Springsteen - We Are Alive

Het leek mij het meest toepasselijke nummer nadat de Maya’s gisteren met hun voorspelling er naast bleken te zitten. Niet dat we daar echt heel erg door zijn verrast, maar toch.

(Bron: Spotify)

Nieuwe mini documentaire Wrecking Ball van Bruce Springsteen online

Deze week verscheen er online bij CNN een nieuwe mini documentaire van Bruce Springsteen. Regisseur Thom Zinny, die eerder al over Springsteen de documentaires Wings For Wheels (over het album ‘Born To Run’) en The Promise (over het album ‘Darkness On The Edge of Town’) maakte, nam ook dit keer een documentaire van The Boss voor zijn rekening. De persconferentie die Springsteen op 16 februari in Parijs gaf wordt gebruikt als rode draad. In bijna een half uur tijd vertelt Springsteen over de songs voor het album Wrecking Ball, maar ook over zijn jeugd, zijn ouders en het verlies van Clarence Clemons. Een volwaardige documentaire als mooie extra bij het album Wrecking Ball.

Bruce Springsteen - Rocky Ground (new mix)

Het is de meest experimentele track op zijn laatste album ‘Wrecking Ball’. ‘Rocky Ground’ is een combinatie van hiphop en gospel. En net als op het album wordt het tijdens de Wrecking Ball Tour ook samen gezongen met zangeres Michelle Moore (helaas niet op Pinkpop 3 weken geleden omdat het optreden daar net iets korter was dan een regulier concert van The Boss en The E Street Band).

Gisteren werd er op de website van Bruce Springsteen een nieuw gemixte versie van ‘Rocky Ground’ geplaatst met daarbij de originele videoclip. De originele albumversie is wat krachtiger, maar in deze nieuwe mix komt de piano wat meer naar voren.

Bruce Springsteen - Rocky Ground

Vlak voordat het Pinksterweekend aanbreekt en Pinkpop begint brengt The Boss nog een nieuwe videoclip uit van de derde single van het album ‘Wrecking Ball’. ‘Rocky Ground’ is één van mijn persoonlijke favoriete nummers van het album. Het is één van de meest experimentele nummers die Springsteen ooit heeft uitgebracht door de rap van zangeres Michelle Moore die erin is verwerkt. Daarnaast horen we ook een sample van het nummer ‘I’m a Soldier in the Army of the Lord’, een traditioneel gospellied.

De tekst van het nummer heeft een religieuze lading. Springsteen zingt onder andere over het verhaal van Jezus die in de tempel van Jeruzalem woedend werd omdat hij zag dat de tempel werd gebruikt door handelaren ("Forty days and nights of rain washed this land, Jesus said the money changers, in this temple will not stand"). Een vergelijking met de crisis van de dag vandaag. Maar het is ook één van de meest hoopvolle nummers van Wrecking Ball wanneer Springsteen zingt: “There’s a new day come”.

Aanstaande maandag zullen Bruce Springsteen en The E Street Band met hun optreden Pinkpop afsluiten. En afgaande op de setlists van de vorige concerten zal Rocky Ground zeker op de setlist staan. Ik kijk er naar uit.

Bruce Springsteen - Wrecking Ball

Na het overlijden van saxofonist Clarence Clemons op 18 juni vorig jaar was het nog maar de vraag hoe het verder zou verlopen met Bruce Springsteen en The E Street Band. Maar nu is er na drie jaar toch weer het nieuwe album Wrecking Ball. Een album dat door The Boss zelf werd bestempeld als zijn meest boze album.

En dat nadat zijn vorige album Working On A Dream zo optimistisch was. Dat album verscheen in dezelfde maand als dat Barack Obama tot president van de Verenigde Staten werd benoemd. Het album Working On A Dream kreeg daardoor een extra dimensie. Maar het album kreeg bij de release in 2009 wisselende kritieken. Het album zou iets te glad klinken was de kritiek. Persoonlijk vond ik Working On A Dream wel een frisse plaat.

Maar dat Bruce zich boos maakt op een album zoals op zijn nieuwe album is ook geen slecht nieuws. Het leverde eerder in zijn carrière sommige van zijn beste of succesvolste platen op (Born In The USA als bekendste voorbeeld, maar ook Darkness On The Edge of Town, Youngstown (van The Ghost of Tom Joad uit 1995) of Last To Die (van Magic uit 2007). Nu maakt Bruce zich kwaad over de economische crisis.

Het eerste nummer We Take Care Of Our Own (ook de eerste single) maakt dat meteen duidelijk. ‘I Been knocking on the door that holds the throne.’ zingt Bruce aan het begin als sneer naar de verantwoordelijke bankiers en de regering Bush die er ook nog even van langs krijgt (met een verwijzing naar de de ramp die na orkaan Katrina ontstond in het tweede couplet. De boodschap komt meteen over in de eerste track van het album dat ook meteen het meest stevige nummer is van Wrecking Ball.

In de daarop volgende drie nummers gaat de boosheid van The Boss over de crisis nog even door. Easy Money spreekt voor zich. Al heeft de tekst ook veel weg van Atlantic City van het album Nebraska. Ook Shackled and Drawn (dat een sample bevat van ‘Me and My Baby Got Our Own Thing Going’ van Lyn Collins uit 1972), Jack of All Trades en Death To My Hometown beschrijven de frustratie van de crisis. En niet alleen dat hebben deze nummers gemeen. Want op Easy Money, Shackled and Drawn en Death On My Hometown zijn folk achtige songs waarin het lijkt datr Bruce terug grijpt naar The Seeger Sessions waar hij in 2006 mee kwam.

Het nummer This Depression is zoals de titel al doet vermoeden het meest donkere nummer op het album. Ook het meest ingetogen nummer van het album, met (net als in Jack of All Trades) een mooie gitaarsolo van Tom Morello (gitarist van Rage Against the Machine, Audioslave en The Nightwatchman). Niet bepaald een opbeurende, maar wel een mooi gevoelige tekst van Springsteen.

De titeltrack Wrecking Ball is twee jaar geleden eerder uitgebracht (speciaal voor Record Store Day) als live versie die Bruce en The E Street Band deden tijdens de Working On A Dream tour in 2009. Hier op het album is het een uptempo song die uitgroeit tot één van de uitschieters van het album.

You’ve Got It is eigenlijk de enige saaie moment op het album. Het liefdesliedje is niet specifiek slecht, maar valt toch in het niet bij de rest van het album.

Dat is niet het geval met het daarop volgende nummer Rocky Ground. Terwijl dat een nummer is wat je niet direct van The Boss zou verwachten. Het is niet alleen het meest experimentele nummer van het album, maar ook het meest experimentele wat The Boss ooit heeft uitgebracht. Het nummer bevat naast de zang van Bruce de zang vrouwenstem van Michelle Moore van de Alliance Singers (“We’ve been traveling over rocky ground, rocky ground.”) die ook midden in het nummer rapt. Daarnaast horen we ook een sample van het nummer ‘I’m a Soldier in the Army of the Lord’, een traditioneel gospellied. En aan het einde valt een gospelkoor bij. Een hiphop song op een album van Bruce Springsteen? Hij had het dan wel aangekondigd dat het album hip hop invloeden zou bevatten. Je zoekt het niet direct in het straatje van Springsteen. Maar toch maakt het Rocky Ground tot één van de hoogtepunten van het album.

Land of Hope and Dreams is een andere bijzondere track. Het nummer is al eerder uitgebracht op het live album Live in New York City uit 2000. Het is dus een nummer wat al wat jaren ouder is, maar nu pas op een studio album wordt uitgebracht. Het bevat de laatste sax solo’s van Clarence Clemons. Een prachtig slot akkoord van de veelste vroeg overleden Big Man die gemist zal worden bij de aankomende tournee.

Het daarop volgende We Are Alive is een prima afsluiter die ook doet denken aan The Seeger Sessions, maar ook aan Ring of Fire van Johnny Cash.

Op de speciale editie van het album zijn twe bonus tracks toegevoegd: Swallowed Up (In the Belly of the Whale) en American Land. Die laatste is natuurlijk net als Land of Hope and Dreams een live klassieker geworden tijdens de tournees van Bruce en The E Street Band. American Land heeft hij dan ook nog uitgebracht op het live album Live In Dublin met de Seeger Sessions Band. Deze versie verschilt niet echt van de versies die we al kenden.

Wrecking Ball is een stevig en krachtig album geworden. Het klinkt als een mix tussen The Rising uit 2002 en het eerder genoemde We Shall Overcome: The Seeger Sessions. Een uitstekende combinatie zo blijkt op Wrecking Ball. Benieuwd hoe de nummers straks live overkomen tijdens de aankomende tournee die ook Bruce en The E Street Band op Pinkpop brengt. Het is een omschakeling om na de optimistiche Springsteen op Working On A Dream nu een boze Bruce te horen. Maar zoals eerder gezegd is dat in het geval van The Boss goed nieuws. Want wie kan nou beter een politiek probleem aan de kaak stellen dan hij?

Persoonlijke favoriete tracks: Wrecking Ball, Land of Hope and Dreams, Rocky Ground, Death On My Hometown, This Depression, We Take Care Of Our Own

In het cd-boekje van Wrecking Ball staat een prachtig eerbetoon van Bruce aan Clarence Clemons.

Bruce Springsteen - Easy Money (new song)

Komende week zal er iedere dag door verschillende websites officieel via Soundcloud een nieuwe track gestreamd worden van het nieuwe album Wrecking Ball van Bruce Springsteen. Vandaag werd daarmee begonnen met het nummer Easy Money. Een nummer dat doet denken aan de folk stijl zoals Springsteen dat in 2006 deed op het album We Shall Overcome: The Seeger Sessions. Op tekstueel gebied heeft het weer wat weg van Atlantic City van het album Nebraska uit 1982. Een nummer wat het live straks denk ik nog wel aardig in de smaak zal vallen.

Het album verschijnt officieel pas over twee weken, maar schijnt inmiddels zelfs al uitgelekt.

Albumpresentatie Bruce Springsteen - Wrecking Ball

Afgelopen donderdag presenteerde Bruce Springsteen op een speciale persconferentie in Théâtre Marigny in Parijs zijn nieuwe album Wrecking Ball. Het album verschijnt over twee weken en Springsteen noemt het zijn ‘meest boze album’ dat hij tot nu toe heeft gemaakt. In de bovenstaande video vertelt The Boss over het album en het verhaal achter de nummers, waarbij er tussendoor snippets van nieuwe songs zijn te horen.

Naar aanleiding van deze persbijeenkomst hebben een aantal bladen een track-by-track review geschreven, waaronder Rolling Stone, het Britse dagblad The Telegraph en voor Nederland het tijdschrift OOR. En ook de Nederlandse fansite Betrue heeft een songanalyse over het nieuwe album geschreven.